Wykonanie
Przedstawiam kolejny wytwór wielkiego apetytu na grilla jaki mieliśmy w zeszły weekend. Jak wspominałam, spędziliśmy go naszą bandą u mojej Mamy na RODOS . Pogoda w ostatni długi weekend tego lata dopisała, więc większość czasu przebywaliśmy na ogrodzie i to jest jedyne usprawiedliwienie naszego grillowego obżarstwa. Nadszedł w końcu czas by przygotować na grillu jedno z ulubionych
mięs mojego
Męża - marynowany
schab środkowy .
Składniki:ok. 1 kg
schabu środkowego2 łyżki
oliwy1 łyżka
musztardy Dijon
przyprawa pikantna do grilla
przyprawa ziołowa do grilla
sól,
pieprzPrzygotowanie:Umyte
mięso pokroiłam w ok. centymetrowej grubości plastry delikatnie zbiłam i oprószyłam
solą. Odstawiłam na kilka minut.
W tym czasie przygotowałam prostą marynatę.
Oliwę wymieszałam z ostrą
musztardą. Powstałą zalewę rozprowadziłam na
mięso. Następnie obsypałam kotleciki gotowymi
mieszankami przypraw grillowych.
Mięso leżakowało kilka godzin w chłodnym miejscu.
Następnie zostało zgrillowane i schrupane ze smakiem w trybie błyskawicznym.
Tak przygotowany
schab środkowy grilluje się bardzo szybko. Wystarczy kilka minut z każdej strony i soczyste, ale chude
mięsko gotowe.Dobór dodatków to już kwestia własnego smaku i możliwości "przerobowych" ;)