ßßß Cookit - przepis na Pieczony schab

Pieczony schab

nazwa

Wykonanie

Składniki
1,2 kg schabu
sól, pieprz
musztarda
suszone śliwki
suszone morele
olej roślinny
bulion do podlewania pieczeni
rękaw foliowy do pieczenia, ewentualnie folia aluminiowa
Przygotowanie
Schab opłukać i osuszyć, wysmarować solą i pieprzem, powygniatać. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Długim, ostrym, wąskim nożem przebić schab, robiąc w środku 2 kanały. Końcem drewnianej łyżki włożyć do środka musztardę, wysmarować nią kanały. Do jednego kanału włożyć śliwki suszone, do drugiego morele.
Schab obsmażyć na złoto z każdej strony, na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub najlepiej włożyć do foliowego rękawa piekarniczego i umieścić na blaszce.
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury. Wstawić naczynie z mięsem i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 50 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć schab i zrumienić w wyższej temperaturze. W międzyczasie polewać go gorącym bulionem. W trakcie pieczenia mięsa bez przykrycia, na dnie piekarnika lub na kratce poniżej, postawić naczynie żaroodporne lub blaszkę (np. keksówkę) z wrzącą wodą (w celu utworzenia pary).
Wskazówki
Na każdy 1 kg mięsa przeznacza się 1 godzinę pieczenia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/pieczony-schab