Wykonanie
Składniki1,2 kg
schabusól,
pieprzmusztardasuszone śliwkisuszone moreleolej roślinnybulion do podlewania pieczenirękaw foliowy do pieczenia, ewentualnie folia aluminiowaPrzygotowanie
Schab opłukać i osuszyć, wysmarować
solą i
pieprzem, powygniatać. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Długim,
ostrym, wąskim nożem przebić
schab, robiąc w środku 2 kanały. Końcem drewnianej łyżki włożyć do środka
musztardę, wysmarować nią kanały. Do jednego kanału włożyć
śliwki suszone, do drugiego
morele.
Schab obsmażyć na złoto z każdej strony, na
oleju, na dobrze rozgrzanej patelni.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub najlepiej włożyć do foliowego rękawa piekarniczego i umieścić na blaszce.Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury. Wstawić naczynie z
mięsem i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 50 minut.Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć
schab i zrumienić w wyższej temperaturze. W międzyczasie polewać go gorącym
bulionem. W trakcie
pieczenia mięsa bez przykrycia, na dnie piekarnika lub na kratce poniżej, postawić naczynie żaroodporne lub blaszkę (np. keksówkę) z wrzącą
wodą (w celu utworzenia pary).WskazówkiNa każdy 1 kg
mięsa przeznacza się 1 godzinę pieczenia.