Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
białka 4 sztuk
cukier 250 gramów
śmietana kremowa 400 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
kiwi 2 sztuk
ananas konserwowy 6 plastry
maliny 200 gramów
rum 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowychWykonanie:
Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo
cukier i
sok z cytryny. Blachę wyścielić pergaminem i narysować na nim 2 koła o średnicy 23 cm. Pianę nałożyć do szprycki i zaczynając od środka, wycisnąć spiralnie 2
spody do
tortu. Piec ok. 60 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Z blachy zdjąć razem z papierem i wystudzić.Krem: połamaną
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i wystudzić. Schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem waniliowym i wymieszać z
czekoladą oraz z
rumem.Obrane
kiwi pokroić na plasterki.
Ananasa pokroić na mniejsze kawałki.
Maliny oczyścić.Jeden krążek
bezowy ułożyć na paterze. Posmarować połową kremu i obłożyć plasterkami
kiwi, przykryć drugim krążkiem. Na wierzchu posmarować resztą kremu. Rozłożyć
ananasy i
maliny. Od razu podawać, aby
bezy nie zwilgotniały.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: