ßßß Cookit - przepis na Owocowy tort bezowy

Owocowy tort bezowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
białka 4 sztuk
cukier 250 gramów
śmietana kremowa 400 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
kiwi 2 sztuk
ananas konserwowy 6 plastry
maliny 200 gramów
rum 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier i sok z cytryny. Blachę wyścielić pergaminem i narysować na nim 2 koła o średnicy 23 cm. Pianę nałożyć do szprycki i zaczynając od środka, wycisnąć spiralnie 2 spody do tortu. Piec ok. 60 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Z blachy zdjąć razem z papierem i wystudzić.
Krem: połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i wymieszać z czekoladą oraz z rumem.
Obrane kiwi pokroić na plasterki. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Maliny oczyścić.
Jeden krążek bezowy ułożyć na paterze. Posmarować połową kremu i obłożyć plasterkami kiwi, przykryć drugim krążkiem. Na wierzchu posmarować resztą kremu. Rozłożyć ananasy i maliny. Od razu podawać, aby bezy nie zwilgotniały.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10540/Owocowy-tort-bezowy