Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ananasy konserwowe 1 puszka
cukier 180 gramów
śmietana kremowa 100 gramówwiórki
czekoladowe według uznania
białka 2 sztukWykonanie:Oddzielone z zalewy
ananasy pokroić w drobna kostkę, a do
syropu dodać
cukier i gotować na małym ogniu, zagęszczając
syrop do połowy objętości. Z
białek ubić sztywną pianę, ubijając, wlewać strumieniem gorący
syrop, aż piana stanie się lśniąca i elastyczna, odstawić do ostygnięcia. Schłodzona
śmietanę ubić i wymieszać z ostudzona pianą i pokrojonym
ananasem, przełożyć do salaterki, przykryć i wstawić do zamrażalnika na 2 h. Wyj ąć z zamrażarki, ubić trzepaczką i ponownie wstawić na 60 minut. jeżeli
lody nie są dostatecznie zamrożone, zwiększyć czas zamrażania.
Lody udekorować wiórkami czekoladowymiUwagi:Wiórki
czekoladowe można zastąpić posiekanymi
orzechami włoskimi. Można też podawać ze świeżymi
owocami, które pasują do
ananasów.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: