ßßß Cookit - przepis na Banan w kremie twarogowym z czekoladą

Banan w kremie twarogowym z czekoladą

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 22 kwietnia 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Banan w kremie twarogowym z czekoladą to propozycja na syte drugie śniadanie lub na syty podwieczorek. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam każdemu dorosłemu jak i dla dzieci.
Dziś przygotowałam zapomniany przepis mojej mamy z ulubionym owocem mojego najmłodszego synka – z bananem a z wierzchu obsypałam pokruszoną gorzką czekoladą. Ja zjadłam całą salaterkę – mój 3 latek w połowie przyniósł mi swoją salaterkę, z czekoladowym uśmiechem na twarzy, powiedział że jego brzuszek jest już pełny. Po zjedzeniu drugiej salaterki byłam tak najedzona, że nie miałam ochoty się podnosić z krzesła, ale wraz z synkiem ułożyliśmy się na kanapie i cierpliwie czekaliśmy aż powrócą siły
Z poniżej podanych składników przygotujecie dwie większe salaterki lub cztery małe salaterki sycącego deseru.
jeden mniejszy banan (w przypadku deseru dla dwóch osób) lub jeden duży banan (w przypadku deseru dla czterech osób)
200g twarogu – najlepszy będzie najzwyklejszy twaróg lub taki, który używacie do serników
dwie łyżeczki cukru
3 łyżki słodkiej śmietany – najlepiej bez żadnych dodatków czy zagęstników
dwie łyżeczki cukru waniliowego
dwie łyżki poszatkowanej lub pokruszonej gorzkiej czekolady
jedno duże jajko
Jajko oblewamy zagotowaną gorącą wodą – łatwiej będzie oddzielić żółtko od białka. Żółtko wrzucamy do większej miski a białko do mniejszej miski.
Do miski z żółtkiem dokładamy twaróg, śmietanę i cukier i wszystko razem ucieramy – można widelcem, ja wymieszałam łyżką – szybko i sprawnie uzyskałam jednolitą konsystencję.
Białko ubiłam na sztywną pianę i pod koniec ubijania – tu już użyłam miksera – dodałam cukier waniliowy.
Masę twarogową łączę z ubitym białkiem delikatnie acz dokładnie łyżką.
Tak przygotowany deser przekładamy do salaterek.
Czekoladę kruszymy nożem.
Banana obieramy ze skórki a następnie kroimy wzdłuż na cztery kawałki a następnie w plasterki.
Wierzch deseru przyozdabiamy pokrojonym bananem a następnie obsypujemy poszatkowaną czekoladą. Gotowe do jedzenia.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na desery:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/04/22/banan-w-kremie-twarogowym-z-czekolada