Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
białka 6 sztuk
cukier 12 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 łyżek deserowych
śmietana kremowa 500 mililitrów
cukier 2 łyżek stołowych
czekolada gorzka 100 gramów
kawa rozpuszczalna 1 łyżek stołowychWykonanie:
Bezy: do wysokiego naczynia wlać świeże
białka, wsypać 12 łyżek
cukru, dodać
sok z cytryny i ubijać mikserem ok. 15 min na gęstą, zachowującą kształt masę. Na blachy wyłożone papierem do pieczenia nakładać łyżeczką lub szprycą dekoratorską
ciastka wielkości
orzecha włoskiego. Suszyć w temperaturze 100 stopni ok. 3 h, aż powierzchnia stwardnieje. W piecyku gazowym suszyć na minimalnym płomieniu przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę połamać, rozpuścić w
śmietanie, podgrzewając na małym ogniu (nie gotować). wystudzić i na 2h wstawić do lodówki.Ubić
śmietanę z 2 łyżkami
cukru, dodać
kawę do smaku. W tortownicy o średnicy 26 cm ułożyć na dnie warstwę
bezów. Rozsmarować na nich połowę
kremu czekoladowo-
kawowego. Czynność powtórzyć. Na wierzchu ułożyć
bezy. Wstawić tort na 4 h do zamrażalnika. Wyjąć 30 min przed podaniem.Uwagi:Można też użyć gotowe
bezy, w tedy będzie szybciej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: