ßßß Cookit - przepis na Tort bezowo-kawowy mrożony

Tort bezowo-kawowy mrożony

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
białka 6 sztuk
cukier 12 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 łyżek deserowych
śmietana kremowa 500 mililitrów
cukier 2 łyżek stołowych
czekolada gorzka 100 gramów
kawa rozpuszczalna 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Bezy: do wysokiego naczynia wlać świeże białka, wsypać 12 łyżek cukru, dodać sok z cytryny i ubijać mikserem ok. 15 min na gęstą, zachowującą kształt masę. Na blachy wyłożone papierem do pieczenia nakładać łyżeczką lub szprycą dekoratorską ciastka wielkości orzecha włoskiego. Suszyć w temperaturze 100 stopni ok. 3 h, aż powierzchnia stwardnieje. W piecyku gazowym suszyć na minimalnym płomieniu przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę połamać, rozpuścić w śmietanie, podgrzewając na małym ogniu (nie gotować). wystudzić i na 2h wstawić do lodówki.
Ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru, dodać kawę do smaku. W tortownicy o średnicy 26 cm ułożyć na dnie warstwę bezów. Rozsmarować na nich połowę kremu czekoladowo-kawowego. Czynność powtórzyć. Na wierzchu ułożyć bezy. Wstawić tort na 4 h do zamrażalnika. Wyjąć 30 min przed podaniem.
Uwagi:
Można też użyć gotowe bezy, w tedy będzie szybciej.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7100/Tort-bezowo-kawowy-mrozony