ßßß Cookit - przepis na Marmurkowe całuski

Marmurkowe całuski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 100 gramów
białka 5 sztuk
cukier puder 200 gramów
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Połamana czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać białka z cukrem i solą. Ubijać na sztywno w kąpieli wodnej, aż do osiągnięcia temperatury ok. 50 stopni. zdjąć z ognia i powoli schłodzić, stale ubijając. Białka polać stopioną, lekko przestudzona czekoladą i mieszać gumową szpatułka, aż w masie powstaną marmurkowe smugi. Na blachę, wyścieloną pergaminem nałożyć łyżką 20 dużych kleksów. Piec ok. 40 minut w 140 stopniach (bezy powinny być chrupiące, ale w środku miękkie). Ostudzić, przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10011/Marmurkowe-caluski