Wykonanie
Meryngi, czyli
bezy to połączenie
białek i
cukru, ubitych razem na sztywno i pieczonych, a nawet ,,suszonych'' w temperaturze ok. 140 stopni. Jeśli chodzi o te wypieki, istnieje kilka rodzajów bez. Są włoskie, cuite czy też zwykłe, które upiekłam ja. Przyjmuje się, że na jedno
białko potrzeba co najmniej 45g
cukru. W przeciwnym wypadku
bezy wyjdą miękkie i bezkształtne.
Składniki na meryngi :- 4
białka- 250 g
cukru pudru- szczypta
soliSposób przygotowania:Zaczynamy od oddzielenia
białek od
żółtek, musimy zrobić to bardzo dokładnie, tak by
żółtko nie dostało się do naszych
białek. Tak oddzielone
białka pozostawiamy na jakiś czas, by osiągnęły temperaturę pokojową. Do
białek dodajemy szczyptę
soli i zaczynamy ubijać na najwyższych obrotach. Kiedy ubita piana będzie bardzo sztywna, dodajemy po łyżce
cukru pudru, stale ubijając.Masa na meryngi powinna być gęsta i błyszcząca.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 140 stopni.Masę na meryngi przekładamy do szprycy(jeśli nie mamy możemy przełożyć do woreczka ze zrobioną dziurką) i wyciskamy
bezy wg uznania.Ja zrobiłam swoje dość małe, bo były dekoracją do
tortu.Tak przygotowaną blaszkę z meryngami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut w temperaturze 140 stopni(starajcie się co chwilę zerkać, bo
bezy mogą dość szybko się zarumienić, zależy też jakiej wielkości owe
bezy zrobicie).Po upieczeniu zostawiamy
bezy w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Dopiero zimne delikatnie zdejmujemy z blachy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.