Wykonanie
Jest wiele sposobów, aby połączyć kuchnię japońską z europejską. Czasem wystarczy tylko do sprawdzonego przepisu dodać typowy dla innej sztuki kulinarnej składnik. Tak też powstał pomysł na delikatne, pachnące
beziki z dodatkiem tsubu an – ziaren
fasoli azuki na słodko. Polecam je do porannej
kawy, albo na podwieczorek.3
białka150 g
cukru pudruszczypta
soliBiałka ubijamy na sztywno z odrobiną
soli. Dodajemy
cukier puder i ubijamy przez kolejne 2-3 minuty. Przy pomocy szprycy nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie 2-3 cm
beziki. Zostawiamy do przesuszenia na 30 minut po czym na wierz każdego z nich nakładamy odrobinę tsubu an. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po dwóch minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 7-8 minut.