Wykonanie
Bezy to smak mojego dzieciństwa, są słodkie i kruche. Zazwyczaj piecze się je przy okazji innych ciast do których używa się tylko
żółtek, a
białka zostają. Tak też bywa i w mojej kuchni. Przepis rodzinny.
Składniki:4
białkaszczypta
soli250 g
cukru pudruSposób przygotowania:Ubij
białka w mikserze na wysokich obrotach, dodaj szczyptę
soli. Jak już
białka będą sztywne, czyli jak odwrócisz miskę i nic z niej nie wyleci, zacznij dodawać powoli
cukier puder po kilka łyżek na raz, cały czas ubijając. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę
bezową nałóż do rękawa z ozdobną końcówką i delikatnie wyciskaj na papier, na koniec włóż końcówkę w środek
bezy i szybko wyjmij, wtedy powstanie taki stożek. Piecz na środkowej półce piekarnika w temperaturze 110° C około 60 - 75 minut. Smacznego!