ßßß Cookit - przepis na Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie sufletu czekoladowego wydawało mi się mega trudne, czaiłam się chyba dwa miesiące w końcu się zdecydowałam i... nie taki diabeł straszny jak go malują...
Składniki (4 kokilki):
140 g gorzkiej czekolady
30 g masła w temperaturze pokojowej (dodatkowo trochę do wysmarowania kokilek)
4 białka (waga 140 g)
40 g cukru pudru (plus trochę do posypania z wierzchu)
szczypta soli różowej
Przygotowanie:
Kokilki smarujemy masłem i chowamy do lodówki. Czekoladę rozbijamy tłuczkiem do mięsa, roztapiamy w kąpieli wodnej (miska ma nie dotykać wody) następnie do czekolady dodajemy masło dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia i lekko studzimy. Białka ubijamy najpierw ze szczyptą soli a później powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie lśniąca i gęsta dodajemy łyżkę do rozpuszczonej czekolady aby troszkę ,,rozluźnić'' masę. Następnie dodajemy resztę piany i pomału łączymy (mieszając od spodu!). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 12 minut w temp. 180 st. Mój nie wyrósł wysoko ale mimo wszystko był przepyszny. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/03/suflet-czekoladowy.html