Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
melon mały 1 sztuk
truskawki 500 gramów
syrop klonowy 4 łyżek stołowych
śmietana kremówka 130 gramów
cukier 4 łyżek stołowych
lody orzechowe 500 mililitrów
cytryna 0,5 sztuk
wafle 4 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
czekolada tarta według uznaniaWykonanie:
Melon przekroić na krzyż, z każdej ćwiartki okrągłą łyżką wydrążyć pestki, ćwiartki obrać ze skórki, a miąższ pokroić na kawałki. Oczyszczone
truskawki, kilka odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić na kawałki. Kawałki
melona i połowę pokrojonych
truskawek wymieszać i skropić połową
syropu klonowego, odstawić w chłodne miejsce.
Śmietanę ubić z łyżeczką
cukru i przełożyć do szprycy o dużym okrągłym otworze, dobrze schłodzić. Pozostałe
truskawki wrzucić do melaksera, dosypać resztę
cukru, dolać
syrop klonowy i zmiksować na gładki sos.Łyżką do
lodów zanurzaną w gorącej wodzie nabierać małe porcje
lodów i formować kulki. Układać w dekoracyjnych pucharkach. Na lodach ułożyć kawałki
melona z
truskawkami i polać sosem. Na wierzch kolistym ruchem wyciskać rozety
bitej śmietany. Każdą porcję udekorować
waflem i całymi
truskawkami. Gotowy deser posypać wiórkami kokosowymi i drobno startą
czekoladą. Podawać natychmiast.Uwagi:
Czekoladę można zastąpić sproszkowanym
cynamonem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: