Wykonanie
Sezon
truskawkowy już dobiega końca, ale mi udało się jeszcze zrobić
konfitury z
melonem i
truskawkami. Mojej córeczce bardzo posmakowały i w przyszłym sezonie z pewnością zrobię ich znacznie więcej. Ja dla podkreślenia smaku dodałam sok z jednej
cytryny, a lubiących mniej słodkie
przetwory można zmniejszyć ilość
cukru.
Składniki:75 dag
truskawek25 dag
melonażelfix 2:175 dag
cukrusok z 1
cytrynyWykonanie:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek.
Melon obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę.
Owoce zasypać żelfiksem, wymieszać i zagotować.Ciągle mieszając, stopniowo dodawać
cukier. Gotować razem jeszcze 3 minuty.
Konfitury zestawić z ognia i dalej mieszać, aż do zaniku piany. Gorące przełożyć do słoików i zamknąć. Słoiki odstawić do góry dnem, aż wystygną.Smacznego!