ßßß Cookit - przepis na Konfitury z truskawek

Konfitury z truskawek

nazwa

Składniki

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kwasek cytrynowy 2 gramów
cukier 1,3 kilogramów
truskawki 1 kilogramów
Wykonanie:
Wymyć owoce jędrne i zdrowe. W niskim, szerokim rondlu zagotować 1,5 szklanki wody ( wodę można zstąpić sokiem wyciśniętym z drobnych truskawek) z cukrem. Gdy zawrze, zmniejszyć dopływ ciepła i gotować na wolnym ogniu do momentu , aż pod zbierającą się na powierzchni pianą powstanie przezroczysty syrop. Odstawić na bok i za pomocą łyżki cedzakowej zebrać powstała pianę. Owoce przebrać, opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Syrop ponownie zagrzać, do wrzącego włożyć owoce i gotować na wolnym ogniu, po kilku minutach odstawić, w tym samym czasie wstrząsać kilkakrotnie naczyniem, aby owoce nie wypływały na wierzch. Po 40-60 minutach znowu zagotować 10-15 minut. Odstawić i pozostawić na noc w tym samym rondlu. Pożądane jest kilkakrotne wstrząsanie naczyniem. Ugotowane prawidłowo owoce powinny być równomiernie zawieszone w syropie. Usmażoną konfiturę napełnić przygotowane słoje, na powierzchni położyć krążek pergaminu zwilżony spirytusem i zalać pechem lub opakować słoje celofanem.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Przetwory weg.
Komentarze:
Autor: netmatka
Data: 2011-06-15
A gdzie kwasek cytrynowy?
Autor: karotka
Data: 2009-04-23
mniammm
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5205/Konfitury-z-truskawek