Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokwasek
cytrynowy 2 gramów
cukier 1,3 kilogramów
truskawki 1 kilogramówWykonanie:Wymyć
owoce jędrne i zdrowe. W niskim, szerokim rondlu zagotować 1,5 szklanki
wody (
wodę można zstąpić
sokiem wyciśniętym z drobnych
truskawek) z
cukrem. Gdy zawrze, zmniejszyć dopływ ciepła i gotować na wolnym ogniu do momentu , aż pod zbierającą się na powierzchni pianą powstanie przezroczysty
syrop. Odstawić na bok i za pomocą łyżki cedzakowej zebrać powstała pianę.
Owoce przebrać, opłukać, osuszyć, usunąć szypułki.
Syrop ponownie zagrzać, do wrzącego włożyć
owoce i gotować na wolnym ogniu, po kilku minutach odstawić, w tym samym czasie wstrząsać kilkakrotnie naczyniem, aby
owoce nie wypływały na wierzch. Po 40-60 minutach znowu zagotować 10-15 minut. Odstawić i pozostawić na noc w tym samym rondlu. Pożądane jest kilkakrotne wstrząsanie naczyniem. Ugotowane prawidłowo
owoce powinny być równomiernie zawieszone w
syropie. Usmażoną
konfiturę napełnić przygotowane słoje, na powierzchni położyć krążek pergaminu zwilżony
spirytusem i zalać pechem lub opakować słoje celofanem.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia Polska
Przetwory weg.Komentarze:Autor: netmatkaData: 2011-06-15A gdzie kwasek cytrynowy?Autor: karotkaData: 2009-04-23mniammmDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: