ßßß Cookit - przepis na Syrop truskawkowy

Syrop truskawkowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nie było jeszcze lata, bym nie robiła musu ze świeżych truskawek. Mówiąc "mus" mam na myśli zmiksowane z cukrem pudrem truskawki. Spożywałam go zazwyczaj we wszystkich znanych mi formach i postaciach: z ryżem, makaronem, do lodów, do ciast biskzoptowych, jako koktajl... Przypadkiem, a może wprost przeciwnie, w moje ręce trafił letni numer "Piękno i pasje" . Znacie? Jeśli jeszcze nie, to gorąco Wam polecam :) Zainspirował mnie, bym zamknęła smak lata w słoiczkach. Tak oto powstał syrop, który, mam nadzieję, ubarwi nie jeden jesienno-zimowy wieczór :)
Składniki:
750 g truskawek
250 g cukru
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Truskawki odszypułkuj, umyj w zimnej wodzie i zmiksuj. Dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj 20 minut na małym ogniu. Następnie gorący mus wlej do słoiczków i odwróć do góry dnem.
Podobno (jeszcze nie sprawdziłam :)) można go przechowywać przez 6 miesięcy :)
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/06/syrop-truskawkowy.html