Wykonanie
Nie było jeszcze lata, bym nie robiła musu ze świeżych
truskawek. Mówiąc "mus" mam na myśli zmiksowane z
cukrem pudrem truskawki. Spożywałam go zazwyczaj we wszystkich znanych mi formach i postaciach: z
ryżem,
makaronem, do
lodów, do ciast
biskzoptowych, jako koktajl... Przypadkiem, a może wprost przeciwnie, w moje ręce trafił letni numer "Piękno i pasje" . Znacie? Jeśli jeszcze nie, to gorąco Wam polecam :) Zainspirował mnie, bym zamknęła smak lata w słoiczkach. Tak oto powstał
syrop, który, mam nadzieję, ubarwi nie jeden jesienno-zimowy wieczór :)
Składniki:750 g
truskawek250 g
cukru1
cytrynaSposób przygotowania:
Truskawki odszypułkuj, umyj w zimnej wodzie i zmiksuj. Dodaj
cukier,
sok z cytryny i gotuj 20 minut na małym ogniu. Następnie gorący mus wlej do słoiczków i odwróć do góry dnem.Podobno (jeszcze nie sprawdziłam :)) można go przechowywać przez 6 miesięcy :)