ßßß Cookit - przepis na Szybki dżem truskawkowy

Szybki dżem truskawkowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zazwyczaj jak robimy dżem nieustanie trzeba mieszać i mieszać bez końca, czasami proces ten trwa nawet kilka godziny. Ja skróciłam ten czas do godziny. Dżem polecam wszystkim miłośnikom dżemów gładkich i luźniejszej konsystencji, świetnie nada się do naleśników i deserów. Smak truskawki zimą na tościku ...mmm bezcenny .
Składniki:
1,5 kg truskawek
50 -70 dag cukru
sok 1/2 cytryny
Truskawki umyć, obsuszyć wrzuć na najlepiej na patelnie lub rondlem z szerokim dnem. Zasypać cukrem, zagotować i gotować ok 40 -60 minut. Truskawka musi być miękka. Następnie całość zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładko. Następnie zagotowujemy dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok. 10 minut na małej mocy palnika. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy na mokro 20 minut. Konsystencja dżemu zależy od truskawek, jeśli są wodniste to będzie trzeba dłużej pogotować lub będzie rzadszy. Musimy pamiętać, że dżem zawsze gęstnieje po przestudzeniu.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/06/szybki-dzem-truskawkowy.html