Wykonanie
Czas na
konfitury,
dżemy,
przetwory itp. Jak zawsze, zapełniam regularnie. W tym roku, nie
będę miała za dużo czasu i możliwości, więc korzystam z czego się da. Truskaweczki się już skończyły, ale nie wszystkim ;)
Składniki:1kg
truskawek1/2 łyżeczka kwasku
cytrynowego1 kg
cukruSposób przygotowania:
Truskawki dokładnie myjemy i odszypułkujemy, wrzucamy na patelnie, na małym ogniu. Jeśli chcemy możemy użyć blendera by
truskawki dobrze rozgnieść.
Cukier wymieszać w garnku i dorzucić
owoce które wcześniej robiły się ok. 40 min na patelni. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia. I gotować jeszcze ok. 4 min. Dodać kwasek
cytrynowy ( ja robię dodaję go po to by
konfitura nie była za bardzo słodka), wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W dużym garnku zagotować
wodę, potrzeba będzie do wekowania. Gorącą
konfiturę nakładamy do czystych słoików, wlewamy prawie do pełna i zamykamy wieczkiem (ważne by wieczko było czyste i suche). Do gorącej
wody wkładamy słoiki i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu ( słoiki mają być w wodzie nie całe a ¾ słoika. Po wekowaniu wyciągamy słoiki i kładziemy do góry dnem na ok. 20 min.Smacznego.