ßßß
Składniki:50 dag truskawek10 dag cukru1 cytrynaaromat cytrynowy (opcjonalnie)20 dag śmietanki kremówki
Truskawki obieramy i miksujemy na gładka masę. Jeżeli mają nam przeszkadzać pestki, to przelewamy mus przez sitko o drobnych oczkach, aby się ich pozbyć, jednak ja uważam, że są one samym zdrowiem dlatego je zostawiam. Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę, sok wyciskamy i dodajemy do owoców. Jeżeli chcemy wyraźniejszej nutki cytrynowej wystarczy dodać drugą cytrynę albo aromat (i tu unikniemy nadmiernej kwaskowatości). Śmietankę ubijamy z cukrem i łączymy ją z musem, w razie potrzeby dosładzamy, najlepiej cukrem pudrem. Lody zamrażamy w pojemniku po lodach albo w innym pudełku, trwa to około 5 godzin, w mniejszych pojemnikach krócej. Podajemy z truskawkami, skropione ajerkoniakiem.
A tutaj moje wody kokosowe - w czterech wariantach smakowych plus jedna sauté . Z tego czego udało mi się dowiedzieć, mają one właściwości nawadniające i powinno się je pić zamiast wody od której są o wiele lepsze. Jednak ja jak to ja przyrzekłam sobie, że pobawię się z w małego naukowca i spróbuję coś z nich wyczarować. Jest to wyzwanie, nie powiem. Myślę, że wlanie wody kokosowej do murzynka zamiast mleka byłoby delikatną profanacją, do tego składnika trzeba podejść z szacunkiem. Pomysł jakiś tam mam... temat wody kokosowej to terra incognita dla większości blogerów, a jeśli ktoś się podjął działań to były one bardzo zachowawcze. Dlatego już w duchu się cieszę :)
