ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1 sztukjabłka kwaśne 500 gramówmajeranek 1 łyżek deserowychmasło 0,5 łyżek stołowychziemniaki 1 kilogramówsól według uznaniaWykonanie:Kurczaka umyć, osączyć i natrzeć wewnątrz i zewnątrz majerankiem z solą. Umyte jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne. Jamę brzuszną kurczaka napełnić jabłkami, spinając specjalnymi szpilkami. Posmarować tuszkę masłem, oprószyć solą, ułożyć w brytfance i obłożyć obranymi ziemniakami (oprószyć je solą). Wstawić do nagrzanego piekarnika, a gdy się zarumieni, skropić wodą i i dopiec, tak by ziemniaki i mięso nabrały złotego koloru. Upieczonego kurczaka przekroić i ułożyć na półmisku, formując kształt tuszki, obłożyć upieczonymi ziemniakami i wyjętą z jamy brzusznej masą jabłkową.Uwagi:Podawać z dodatkiem musu z jabłek czy śliwek lub kompotu. W ten sam sposób można przygotować gęś bądź kaczkę.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaKomentarze:Autor: RicardoData: 2011-04-01Dziękuję za wspaniały przepis.Mistrzostwo!!!!!!Autor: dextraData: 2010-05-02Kurczak jest wyborny. Smakuje wykwitnie a taki prosty w przygotowaniu!Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: