ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokacze udka - mrożone 4 sztukjabłka 3 sztukczosnek 4 - 6 ząbkiziemniaki 10 - 12 sztuksok z jabłek 0,5 szklanekmajeranek 1 łyżek stołowycholej według uznaniacukier według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Udka rozmrozić, umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z majerankiem, odstawić na godzinę, a następnie ułożyć w brytfannie do pieczenia drobiu, podlać sokiem z jabłek i połową szklanki gorącej wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. piec pod przykryciem 25-30 min. Umyte, osuszone jabłka pokroić na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych zrumienić na oleju. Pod koniec smażenia wsypać 2 łyżki cukru. Zdjąć z ognia, gdy cukier się rozpuści i skarmelizuje. Obrane ziemniaki pokroić wzdłuż na ćwiartki (większe na ósemki) i razem z jabłkami ułożyć wokół kaczki. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni i piec do czasu, aż mięso i ziemniaki będą rumiane i miękkie (ok. 60 min). Gdyby się nie rumieniły, na 15 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocKomentarze:Autor: MData: 2011-12-08Świetny przepis, warto posolić ziemniaki, ale jeśli się tego nie zrobi też wychodzi pysznieAutor: emData: 2011-02-18polecam przepis. pyszna sprawa!!!robię już po raz kolejny.Autor: Jerry BoyData: 2010-12-21robiłem to już kilka razy. rewelka. dzięki za przepis.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: