ßßß
Składniki :8 średnich ziemniaków -najlepiej młodych1/2 łyżeczki majeranku1 łyżeczka granulowanego czosnku1/2 łyżeczki tymianku1 płaska łyżeczka cukrupieprz , sól do smakuolej roślinny około 4-5 łyżek
Ziemniaki myjemy i w całości.Wkładamy do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie , ale nie całkowicie , tylko pozostawiamy takie lekko twardawe – niedogotowane. Tern proces zagwarantuje chrupiący wierzch ziemniaczków po upieczeniu . Studzimy , obieramy i przekrawamy na pół , posypujemy przyprawami , solimy , pieprzymy , mieszamy dokładnie z olejem i cukrem , tak aby wszystkie kawałki się nimi pokryły . Cukier nie będzie wyczuwalny, ale podniesie chrupkość skorupki która się wytworzy podczas pieczenia . Układamy na blaszce do pieczenia i wsuwamy do nagrzanego piekarnika , pieczemy w temperaturze 160 C przez około 20-30 minut , aż uzyskamy lubiany poziom zbrązowienia-przypieczenia ziemniaków . Gotowe . Doskonałe do wszelkich dań i nawet same , podane tylko z mizerią stanowią hit 😉