ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 2 sztukmąka 3,5 szklanekdrożdże 40 gramówcukier 5 łyżek stołowychsól 1 szczyptamleko 0,75 szklanekmasło 100 gramówbiałka 1 sztukcukier gruby według uznaniajagody 2 szklanekcukier według uznaniabułka tarta 1,5 łyżek stołowychWykonanie:Do przesianej mąki dodać jajka, 5 łyżek cukru, pokruszone drożdże, szczyptę soli stopione ciepłe masło oraz mleko i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od palców (w razie potrzeby dosypać maki). Ściereczka przykryć ciasto i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Oczyszczone, osuszone jagody wymieszać z bułka tartą i cukrem do smaku. Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkować je na grubość ok. 5 mm i podzielić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środku każdego kwadratu położyć łyżeczkę nadzienia z owoców. Do środka zgiąć wszystkie 4 rogi i mocno zlepić, formując owalne drożdżówki. Układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki posmarować białkiem i posypać grubym cukrem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, na złoty kolor.Uwagi:2 jajka można zastąpić 3 żółtkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: