Wykonanie
Buchta to nic innego jak połączone ze sobą pieczone bułeczki nadziewane bądź pozbawione nadzienia, posypywane
cukrem pudrem przed podaniem. W wykonaniu są wg mnie szybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne. Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule.Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211.Ciasto1/2 litra ciepłego
mleka5 dag
drożdży4
żółtka i 1
jajo10 dag
cukru (1/2 szklanki)szczypta
soli80 dag
mąki10 dag
masła (stopione i lekko wystudzone)rozmącone
białkotłuszcz i
bułka tarta do blaszkiok 700 g gotowej masy makowejDo dekoracji
cukier puderSposóbBlaszkę o wymiarach 24x39 wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą.Przygotować ciasto: do ciepłego
mleka wkruszyć
drożdże, dodać
żółtka,
jajo,
cukier,
sól,
mąkę, wlać tłuszcz wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto nabierać rękami, zanurzonymi w razie potrzeby w
mące (aby ciasto nie kleiło się do rąk), formować krążki na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie, kształtować kule wielkości małego
jabłka, układać stroną zlepioną do dołu w przygotowanej blaszce jedno obok drugiego, gotowe kule posmarować rozmąconym
białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy ciasto się zrumieni i patyczek włożony do środka jest suchy, wyjąc i ostudzić. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.