ßßß Cookit - przepis na Buchta drożdżowa z masą makową

Buchta drożdżowa z masą makową

nazwa

Wykonanie

Buchta to nic innego jak połączone ze sobą pieczone bułeczki nadziewane bądź pozbawione nadzienia, posypywane cukrem pudrem przed podaniem. W wykonaniu są wg mnie szybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne. Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule.
Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211.
Ciasto
1/2 litra ciepłego mleka
5 dag drożdży
4 żółtka i 1 jajo
10 dag cukru (1/2 szklanki)
szczypta soli
80 dag mąki
10 dag masła (stopione i lekko wystudzone)
rozmącone białko
tłuszcz i bułka tarta do blaszki
ok 700 g gotowej masy makowej
Do dekoracji
cukier puder
Sposób
Blaszkę o wymiarach 24x39 wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Przygotować ciasto: do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać żółtka, jajo, cukier, sól, mąkę, wlać tłuszcz wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto nabierać rękami, zanurzonymi w razie potrzeby w mące (aby ciasto nie kleiło się do rąk), formować krążki na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie, kształtować kule wielkości małego jabłka, układać stroną zlepioną do dołu w przygotowanej blaszce jedno obok drugiego, gotowe kule posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy ciasto się zrumieni i patyczek włożony do środka jest suchy, wyjąc i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/10/buchta-drozdzowa-z-masa-makowa.html