ßßß
1 kg mąki10 dag drożdży1/2 kostki masła3 łyżki cukru pudru1/2 szklanki cukru kryształu2 szklanki mleka5-żółtek1/2 łyżeczki soli1 litr jagód3 łyżki bułki tartej3 łyżki cukru3 łyżki masła3 łyżki mąki
Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Masło stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzone masło nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Jagody umyć osuszyć przełożyć do miski dodać cukier i bułkę tarką wymieszać. Z mąki, cukru pudru i masła zrobić kruszonkę. W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie jagody robić bułeczki i posmarować roztrzepanym jajem posypać kruszonkąPiec w dobrze nagrzanym piekarniku. 160 stopni około 10-12 minut