Wykonanie
Sezon na
jagody powoli dobiega końca. Jak się dobrze rozejrzymy na targu możemy jeszcze dostać
jagody. Wart wykorzystać ostatnie w tym roku
jagody zrobić pyszne jagodzianki. Ze szklaneczką zimnego
mleka smakują wyjątkowo. Jagodzianki wyszyły pyszne, mięciutkie delikatne rozpływające się w ustach. Na pewno zachwycą naszych gości, którzy nie wyjdą od nas dopóki nie zniknie ostatnia ze stoły. Czasami uda się kilka schować i zamrozić, chwila w mikrofali i możemy się cieszyć pyszną delikatną rozpływającą się w ustach jagodzianką.
1 kg
mąki10 dag
drożdży1/2 kostki
masła3 łyżki
cukru pudru1/2 szklanki
cukru kryształu2 szklanki
mleka5-
żółtek1/2 łyżeczki
soli1 litr
jagód3 łyżki
bułki tartej3 łyżki
cukru3 łyżki
masła3 łyżki
mąkiPrzesianą
mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego
mleka dodać 2 łyżki
cukru, pokruszone
drożdże i 3-4 łyżki
mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałą ilością
cukru.
Masło stopić na patelni. Do
mąki wlać wyrośnięty rozczyn,
żółtka,
sól, letnie
mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzone
masło nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia.
Jagody umyć osuszyć przełożyć do miski dodać
cukier i
bułkę tarką wymieszać. Z
mąki,
cukru pudru i
masła zrobić kruszonkę. W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie
jagody robić bułeczki i posmarować roztrzepanym
jajem posypać kruszonkąPiec w dobrze nagrzanym piekarniku. 160 stopni około 10-12 minut