ßßß Cookit - przepis na Królik z ryżem i oliwkami

Królik z ryżem i oliwkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż długoziarnisty 350 gramów
królik 2 kilogramów
oliwki czarne 150 gramów
cebula 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
pomidory 4 sztuk
oliwa według uznania
bulion warzywny 1 litrów
liść laurowy 1 sztuk
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczonego królika podzielić na małe kawałki. Sparzone, obrane pomidory pokroić na nieduże kawałki. Oczyszczony czosnek oraz 2 cebule posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać kawałki królika i podsmażyć z każdej strony. Oprószyć solą oraz pieprzem i tymiankiem. Podlać szklanką bulionu i gotować 40 minut na małym ogniu. Wymieszać z pomidorami i oliwkami.
Pozostałą oczyszczoną, posiekana cebulę zeszklić w rondlu, wsypać ryż i chwilę podprażyć, mieszając. Wlać resztę buliony, dodać listek laurowy i gotować 20 minut. Wyjąć listek, a ryż dodać do królika i wymieszać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11221/Krolik-z-ryzem-i-oliwkami