ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukcukier 200 gramówcukier waniliowy 2 sztuksól 1 szczyptamąka tortowa 150 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychwiśnie z kompotu 1 sztukżelatyna 4 łyżek deserowychserek mascarpone 500 gramówtwarozek 500 gramówlikier wiśniowy 75 mililitrówśmietana kremowa 500 gramówbiszkopty podłużne 20 sztukkakao 2 łyżek stołowychgalaretka wiśniowa 2 łyżek stołowychWykonanie:Ubić białka z 1 cukrem waniliowym, 100g cukru oraz solą na sztywno, dodając stopniowo po żółtku. Delikatnie połączyć z mąką tortową wymieszaną z proszkiem. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 0k. 25 minut w 170 stopniach, na złoty kolor.Osączyć wiśnie, a kompot zagotować z cukrem waniliowym i rozrobioną mąka ziemniaczaną. Gotować minutę, dodać wiśnie.Zimny biszkopt przekroić. Spód włożyć do tortownicy i rozłożyć na nim kompot. Oba serki utrzeć ze 100g cukru. Żelatynę rozpuścić w likierze, wymieszać z odrobina kremu mascarpone, a potem połączyć z pozostałym kremem. Schłodzone 250g śmietany ubić i połączyć z tężejącym kremem. Polowe kremu wyłożyć na kompot, przykryć drugim plackiem. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Pozostałą schłodzoną śmietanę ubić. 3 łyżki nałożyć do szprycy. Tort posmarować wokół bita śmietaną, obłożyć biszkoptami, posypać kakao i udekorować bitą śmietaną. Galaretkę podgrzać, przetrzeć przez sitko i polać nią śmietanowe kleksy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: