Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 150 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
wiśnie z kompotu 1 sztuk
żelatyna 4 łyżek deserowych
serek mascarpone 500 gramów
twarozek 500 gramów
likier wiśniowy 75 mililitrów
śmietana kremowa 500 gramów
biszkopty podłużne 20 sztuk
kakao 2 łyżek stołowych
galaretka wiśniowa 2 łyżek stołowychWykonanie:Ubić
białka z 1
cukrem waniliowym, 100g
cukru oraz
solą na sztywno, dodając stopniowo po
żółtku. Delikatnie połączyć z
mąką tortową wymieszaną z proszkiem. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 0k. 25 minut w 170 stopniach, na złoty kolor.Osączyć
wiśnie, a kompot zagotować z
cukrem waniliowym i rozrobioną
mąka ziemniaczaną. Gotować minutę, dodać
wiśnie.Zimny
biszkopt przekroić. Spód włożyć do tortownicy i rozłożyć na nim kompot. Oba
serki utrzeć ze 100g
cukru.
Żelatynę rozpuścić w
likierze, wymieszać z odrobina kremu
mascarpone, a
potem połączyć z pozostałym kremem. Schłodzone 250g
śmietany ubić i połączyć z tężejącym kremem.
Polowe kremu wyłożyć na kompot, przykryć drugim plackiem. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Pozostałą schłodzoną
śmietanę ubić. 3 łyżki nałożyć do szprycy. Tort posmarować wokół
bita śmietaną, obłożyć
biszkoptami, posypać
kakao i udekorować
bitą śmietaną.
Galaretkę podgrzać, przetrzeć przez sitko i polać nią
śmietanowe kleksy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: