Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 18(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
masło 150 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 325 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
jajka 5 sztuk
mąka tortowa 225 gramów
mąka ziemniaczana 75 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
mleko 5 łyżek stołowych
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
żelatyna 3 łyżek stołowych
twarożek 750 gramów
serek mascarpone 500 gramówmasa makowa 0 , 5 puszka
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
śmietana kremowa 250 gramówWykonanie:Miękkie
masło utrzeć z 200g
cukru,
cukrem waniliowym,
solą oraz
skórka cytrynową, dodając stopniowo po
jajku,
mąki wymieszane z proszkiem,
mleko. Ciasto przełozyc do natłuszczonej, obsypanej
maka formy z kominem. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody.
Brzoskwinie osączyć. Zmielony
twarożek utrzeć z
mascarpone, 125g
cukru oraz
sokiem cytrynowym i połączyć z
żelatyna. Schłodzoną
śmietanę ubić i delikatnie przemieszać z kremem. Odłożyć 1/4 kremu, a resztę wymieszać z masą
makową.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż 2
razy. Spód posmarować polowa masy
serowo-makowej.
Brzoskwinie ułożyć na
masie (kilka odłożyć). Przykryć resztą masy. Nałożyć drugi placek i posmarować odłożoną wcześniej masą. przykryć trzecim plackiem. 3 łyżki kremu
mascarpone nałożyć do szprycy z końcówka w kształcie gwiazdki i ozdobić ciasto. Z
brzoskwiń wyciąć gwiazdki i ozdobić nimi ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: