Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
mąka tortowa 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
sól 1 szczypta
żelatyna 3 łyżek deserowych
woda 6 łyżek stołowych
śmietana kremowa 300 gramów
twarożek śmietankowy 250 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
sok z cytryny 0,5 sztuk
jagody 200 gramów
śmietana kremowa 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
jagody według uznaniaWykonanie:
Jajka utrzeć z 2 łyżkami
cukru i
cukrem waniliowym na puszysta masę. Obie
mąki wymieszać i przesiać do masy oraz
proszek do pieczenia, szczyptę
soli i skórkę otarta z pół wyszorowanej
cytryny, wymieszać. ciasto przełożyć na dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach, na jasno zloty kolor. Po wyjęciu z piekarnika
biszkopt przełożyć na wilgotna ściereczkę, posypać 2 łyżkami
cukru. Zdjąć papier, a
biszkopt zwinąć w roladę i wystudzić.Że4latynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody i ostudzić. Oczyszczone
owoce osuszyć. Schłodzoną
śmietanę ubić.
Twarożek utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym oraz
sokiem z cytryny, dodać rozpuszczona
żelatynę,
jagody oraz ubita
śmietanę i wymieszać.
Biszkopt rozwinąć i posmarować kremem, i znów za pomocą ściereczki zwinąć w roladę, włożyć na kilka godzin do lodówki. Pozostałą schłodzoną
śmietanę ubić z łyżeczką
cukru waniliowego i wraz z odłożonymi
jagodami udekorować roladę z wierzchu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: