ßßß Cookit - przepis na Dyniowe babki

Dyniowe babki

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 24
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
proszek do pieczenia 4,5 łyżek deserowych
otręby pszenne 1,5 szklanek
mąka przenna 1,5 szklanek
rodzynki 1,5 szklanek
dynia z puszki 1,5 szklanek
białko 4 sztuk
jajko 2 sztuk
olej roślinny 0,25 szklanek
sok jabłkowy 1,5 szklanek
tłuszcz roślinny według uznania
Cynamon 2 łyżek deserowych
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Natłuść 24 foremki do babeczek lub włóż je na pergaminowy papier. Połącz koncentrat soku, olej, jajko, białka, dynię i rodzynki w misce. Wymieszaj wszystkie składniki, rozgniatając rodzynki i dynię. Wymieszaj razem mąkę, otręby pszenne, proszek do pieczenia i cynamon w dużej misce. Stopniowo dodawaj mieszankę z dynią, wolno miksując lub mieszając ręcznie całość, aż uzyskasz jednolitą masę. Wlej cisto do wcześniej przygotowanych foremek(nie więcej niż 2/3 wysokości) Piecz je przez 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy babeczki są wypieczone. (jeżeli ciasto nie przykleja się do patyczka znaczy że już jest dobrze wypieczone, a jeżeli resztki ciasta przyklejone będą do patyczka , należy jeszcze piec.)
Uwagi:
Dynia najlepiej jakby była nie słodzona. Proszek do pieczenia oczywiście niskosodowy.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Powyżej 1 roku
Komentarze:
Autor: karotka
Data: 2009-04-28
polecam
Autor: Scully16
Data: 2009-04-15
Floress? Dobre?
Autor: Floress
Data: 2008-12-19
Bez cynamonu ciekawe :)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4173/Dyniowe-babki