Wykonanie
niedziela, 7 Wrzesień 2014, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Dyniowe muffinkiW sklepach pojawiły się
dynie, więc czym prędzej zabrałam się za
dyniowe przepisy. Na pierwszy ogień poszło rewelacyjne ciasto
dyniowe z nuttellą i
dyniowe muffinki. W planach mam
dżem z dyni i tradycyjną tartę
dyniową. Zupę z dyni gotuję cały rok z zamrażarkowych zapasów. Acha i jeszcze
lody dyniowe… Narobiłam Wam smaka?Muffinki są delikatne, mają piękny
pomarańczowy kolor i są uwielbiane przez moje dziecko. Polecam, bo przepis jest prosty a muffinki bardzo smaczne.Składniki:110 g
cukru trzcinowego250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniapłaska łyżeczka mielonego
cynamonu2
jajka80 ml
maślanki100 ml
olejukawałek dyni o wadze około 400 g
Dynię owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia. Następnie wydrążamy miąższ ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem tak, aby masa była w miarę gładka. Możemy też oczywiście zrobić to w robocie kuchennym.W dużej misce mieszamy suche składniki:
cukier trzcinowy,
mąkę,
proszek do pieczenia i
cynamon. W osobnym naczyniu roztrzepujemy
jajka z
maślanka,
olejem oraz
dynią. Dosypujemy suche składniki i mieszamy krótko łyżką, tylko do połączenia się składników.Masę nakładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce. Smacznego!