Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomarcepan 200 gramów
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 200 gramów
sól 1 szczypta
jajka 4 sztuk
mąka 250 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
pistacje 50 gramównugat 225 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
czekolada mleczna 100 gramów
cukier puder 2 łyżek stołowychWykonanie:Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marcepan. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym oraz
sola na gładki krem. Ucierając, dodać marcepan i kolejno
jajka. Połączyć z
mąkami wymieszanymi z proszkiem oraz z posiekanymi grubo
pistacjami. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, ostudzić. Zimne ciasto przeciąć na 2 placki. Nugatem posmarować jedną część
biszkoptu. Przykryć górną częścią ciasta i lekko docisnąć. Połamane
czekolady stopić w kąpieli
wodnej i dokładnie posmarować tort. Pozostawić do zastygnięcia. Z papieru wyciąć gwiazdę i położyć na cieście. Posypać
cukrem pudrem i zdjąć papier.Uwagi:
Masło można zastąpić
margaryną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: