« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoczekolada biała 150 gramówmasło 250 gramówcukier 200 gramówcukier waniliowy 2 sztuksól 1 szczyptajajka 5 sztukmąka tortowa 250 gramówmąka ziemniaczana 75 gramówczekolada gorzka 200 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychtłuszscz kokosowy 250 gramówśmietana kremowa 250 gramówcukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Połamaną białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Ucierając, kolejno dodawać po jajku na przemian z mąką ziemniaczaną. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Gładkie ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 175 stopniach, lekko przestudzić.Połamaną gorzką czekoladę rozpuścić razem z tłuszczem ko0kosowym lub masłem w kąpieli wodnej. Szpikulcem lub wykałaczka porobić w cieście dziury, wlać w nie rozpuszczona czekoladę (2 łyżki czekolady odłożyć). Ostudzone ciasto wyjąć z formy.Ubić kremówkę i rozsmarować na cieście. Pozostałą czekoladę lekko podgrzać i udekorować nią bitą śmietanę. Całość oprószyć cukrem pudrem. Można tez ciasto udekorować kakao lub wiórkami czekoladowymi. Można podawać z lodami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: