ßßß Cookit - przepis na Ciasto z czekoladą i bitą śmietaną

Ciasto z czekoladą i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada biała 150 gramów
masło 250 gramów
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 1 szczypta
jajka 5 sztuk
mąka tortowa 250 gramów
mąka ziemniaczana 75 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
tłuszscz kokosowy 250 gramów
śmietana kremowa 250 gramów
cukier puder 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Połamaną białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Ucierając, kolejno dodawać po jajku na przemian z mąką ziemniaczaną. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Gładkie ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 175 stopniach, lekko przestudzić.
Połamaną gorzką czekoladę rozpuścić razem z tłuszczem ko0kosowym lub masłem w kąpieli wodnej. Szpikulcem lub wykałaczka porobić w cieście dziury, wlać w nie rozpuszczona czekoladę (2 łyżki czekolady odłożyć). Ostudzone ciasto wyjąć z formy.
Ubić kremówkę i rozsmarować na cieście. Pozostałą czekoladę lekko podgrzać i udekorować nią bitą śmietanę. Całość oprószyć cukrem pudrem. Można tez ciasto udekorować kakao lub wiórkami czekoladowymi. Można podawać z lodami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12684/Ciasto-z-czekolada-i-bita-smietana