Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 1 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
białka 2 sztuk
cukier 0,75 szklanek
czekolada - tabliczka 1,5 porcja
serek homogenizowany 0,5 kilogramów
cukier puder 3 łyżek stołowych
żółtka 5 sztuk
rodzynki 10 dekagramówsok z
pomarańczy 0,3 szklanek
żelatyna 3 łyżek stołowych
skórka pomarańczowa w cukrze 3 łyżek stołowych
ajerkoniak 25 mililitrówWykonanie:
Białka ubić na sztywno, wsypując powoli 3/4 szkl.
cukru. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć równą warstwę piany. Suszyć 1,5 godz, w piekarniku o temp. 100 st. C.
Rodzynki sparzyć.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem i
serkiem. Dodać
rodzynki i skórkę
pomarańcza, oraz 1/4 tabliczki startej
czekolady. Wymieszać.Sok z
pomarańczy podgrzać. W gorącym soku rozpuścić
żelatynę, lekko przestudzić. Sok z
żelatyną wymieszać z kilkoma łyżkami masy serowej, a
potem połączyć z pozostałą masą.Tabliczkę
czekolady połamać na kawałki i stopić na parze.
Bezę posmarować płynną
czekoladą. Gdy stężeje, nałożyć na nią masę
serową.Wstawić do lodówki na 3 godziny, aż masa zastygnie. Po wyjęciu z tortownicy ozdobić
likierem i wiórkami z
czekolady.Smacznego!Autor: Angelcake23Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: