ßßß Cookit - przepis na Sernik bez pieczenia na bezowym spodzie

Sernik bez pieczenia na bezowym spodzie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 1 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
białka 2 sztuk
cukier 0,75 szklanek
czekolada - tabliczka 1,5 porcja
serek homogenizowany 0,5 kilogramów
cukier puder 3 łyżek stołowych
żółtka 5 sztuk
rodzynki 10 dekagramów
sok z pomarańczy 0,3 szklanek
żelatyna 3 łyżek stołowych
skórka pomarańczowa w cukrze 3 łyżek stołowych
ajerkoniak 25 mililitrów
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, wsypując powoli 3/4 szkl. cukru. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć równą warstwę piany. Suszyć 1,5 godz, w piekarniku o temp. 100 st. C.
Rodzynki sparzyć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i serkiem. Dodać rodzynki i skórkę pomarańcza, oraz 1/4 tabliczki startej czekolady. Wymieszać.
Sok z pomarańczy podgrzać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę, lekko przestudzić. Sok z żelatyną wymieszać z kilkoma łyżkami masy serowej, a potem połączyć z pozostałą masą.
Tabliczkę czekolady połamać na kawałki i stopić na parze. Bezę posmarować płynną czekoladą. Gdy stężeje, nałożyć na nią masę serową.
Wstawić do lodówki na 3 godziny, aż masa zastygnie. Po wyjęciu z tortownicy ozdobić likierem i wiórkami z czekolady.
Smacznego!
Autor: Angelcake23
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9823/Sernik-bez-pieczenia-na-bezowym-spodzie