Wykonanie
Ricciarelli to
ciasteczka migdałowe pochodzące z Toskanii ,a wypiekane w okresie Świąt Bożego Narodzenia.Kruche z zewnątrz ,lekko ciągnące w środku i ........bardzo słodkie .Przygotowuje się je ze zmielonych
migdałów ,
białka i
cukru.
Składniki:200 g
cukru pudru220 g
migdałów /słodkie i gorzkie po połowie/2
białka1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałowskórka otarta z połowy
pomarańczyok. 100 g
cukru pudru do podsypaniaWykonanie:-
Migdały drobniutko zmielić dodając połowę
cukru.-
Białka ubić na sztywna pianę.- Dodać aromat,
skórkę pomarańczową,
cukier puder i zmielone
migdały.-Składniki dobrze wymieszać drewnianą łyżką, umieścić w misce, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.-Schłodzone ciasto przełożyć na blat obsypany obficie
cukrem pudrem.-Uformować cienki wałek i pokroić go na 3 cm kawałki.-Uformować
ciasteczka nadając im kształt rombu, obtoczyć je w cukrze i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.-Piec ok.15 minut w temp.ok.160 - 170st.C.