ßßß Cookit - przepis na Ricciarelli

Ricciarelli

nazwa

Wykonanie

Ricciarelli to ciasteczka migdałowe pochodzące z Toskanii ,
a wypiekane w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Kruche z zewnątrz ,lekko ciągnące w środku i ........bardzo słodkie .
Przygotowuje się je ze zmielonych migdałów , białka i cukru.
Składniki:
200 g cukru pudru
220 g migdałów /słodkie i gorzkie po połowie/
2 białka
1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałow
skórka otarta z połowy pomarańczy
ok. 100 g cukru pudru do podsypania
Wykonanie:
-Migdały drobniutko zmielić dodając połowę cukru.
-Białka ubić na sztywna pianę.
- Dodać aromat, skórkę pomarańczową, cukier puder i zmielone migdały.
-Składniki dobrze wymieszać drewnianą łyżką, umieścić w misce, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.
-Schłodzone ciasto przełożyć na blat obsypany obficie cukrem pudrem.
-Uformować cienki wałek i pokroić go na 3 cm kawałki.
-Uformować ciasteczka nadając im kształt rombu, obtoczyć je w cukrze i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-Piec ok.15 minut w temp.ok.160 - 170st.C.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/12/ricciarelli.html