Wykonanie
I oto doczekaliśmy się :) Przez następne trzy dni w naszych kuchniach i na naszych blogach królować będzie
czekolada! Ten iście królewski i luksusowy kiedyś produkt, dziś jest już na szczęście dostępny nam wszystkim. Czasem zastanawiam się, czy jestem odpowiednią osobą na prowadzenie tego
Czekoladowego Weekendu, gdyż osobiście
czekoladę wolę w tej ‘najprostszej’ postaci : kostka (lub dwie…) dobrej,
gorzkiej czekolady w zupełności zaspokajają moje
czekoladowe potrzeby ;) Najchętniej takiej o 70% zawartości
kakao; najczęściej z
pomarańczową nutą ;)
Czekoladowe wypieki nie pojawiają się w mojej kuchni zbyt często, dlatego ten nasz wspólny weekend jest dla mnie czymś szczególnym i wyjątkowym. Od kilku tygodni już wertuję książki w poszukiwaniu czegoś, co będzie odpowiednie na ten wyjątkowy weekend :) I z myślą o tegorocznym blogowym święcie
czekolady, zaopatrzyłam się w kolejne,
czekoladowe lektury.I tak, trzy ostatnio zakupione książki to :
‘Czekolada’ Donny Hay, w której sporo jest prostych, szybkich i smakowitych przepisów, od
ciasteczek, przez ciaste większe i mniejsze, po desery.
‘Czekolada’
Maxine Clark, która urzekła mnie od razu przepięknymi, niesamowitymi zdjęciami. Przyznaję, lubię tego typu wizualne przyjemności i żałuję, że nie
mogę Wam zaprezentować choć części tych przecudnych zdjęć! Niestety musicie zadowolić się okładką ;)
oraz czekoladowa biblia ;) czyli ‘Larousse du Chocolat’ pod redakcja samego Pierre Hermé ; to prawdziwa skarbnica wspaniałych przepisów, informacji, ciekawostek. Żałuję chyba tylko, że nie ma w niej więcej zdjęć, ale wszystkiego przecież
mieć nie można, prawda? ;)I to z tej właśnie książki wybrałam pierwszy przepis na otwarcie naszego
Czekoladowego Weekendu, coś małego, do
kawy,
herbaty, czy… kubka gorącej
czekolady ;)Zapraszam serdecznie!
Maleńkie ‘muffinki’
pomarańczowo-
czekoladowe na ok. 30 mini-muffinków60 g stopionego
masła60 g
gorzkiej czekolady (70%
kakao)60 g
mąki60 g
cukru pudru75 g drobno zmielonych
migdałów75 g
cukru3
białka75 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej+ kandyzowana
skórka pomarańczowa do dekoracjiNagrzać piekarnik do 230°.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Skórkę pomarańczową drobno posiekać.
Mąkę i
cukier puder przeciać do miski, dodać
migdały i
cukier.
Białka ubić na pianę i dodać je do suchych składników. Dodać stopione
masło i delikatnie wymieszać. Następnie dodać
czekoladę i
skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Napełnić masą foremki do mini-muffinków i ‘udekorować’ kilkoma kawałkami
skórki pomarańczowej. Piec 10 minut.Smacznego!Przyznaję, że te ‘maleństwa’ naprawdę nas urzekły; są delikatne, aromatyczne. Choć dla mnie były odrobinkę za słodkie, ale tylko odrobinkę ;)Jako, że w piątek późno
wrócę z pracy, to już teraz życzę Wam wszystkim wspaniałej, czekoladowej zabawy i mam nadzieję, że uda mi sie do Was zawitać choć na chwilkę podczas przerwy na lunch ;)Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i zapraszam już jutro na coś ‘większego’ ;)