Wykonanie
Ciastka szachownice to proste i atrakcyjnie wyglądające
ciasteczka . Ja robiłam swoje ze
skórką pomarańczową, ale myślę, że
waniliowe będą jeszcze lepsze. Przygotowanie tych
ciasteczek, to naprawdę żadna łamigłówka, a takie szachownicowe
ciasteczka, połączenie
czekoladowego i
pomarańczowego smaku zapewnie posmakuję nie tylko najmłodszym.
175 g
masła, miekkiego6 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub skórka starta z pół
pomarańczy250 g
mąki25 g
czekolady, rozpuszczonej1
białko, ubiteLekko smarujemy blachę do pieczenia. Ubijamy
masło z
cukrem pudrem do białości. Dodajemy esencję lub skórkę. Dodajemy
mąkę i zagniatamy ciasto.Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy rozpuszczoną
czekoladę. Obie części przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut w lodówce.Oba kawałki rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach 7,5 x 20 cm. Smarujemy jeden kawałek odrobiną
białka i umieszczamy na nim drugi kawałek ciasta. Blok z ciasta dzielimy wzdłóż na pół. Jeden z kawałków przekręcamy do góry dnem, tak aby oba kawałki miały różne kolory na wierzchu i sklejamy je, uprzednio smarując
białkiem boki. Sklejony kawałek kroimy na plastry i umieszczamy na blasze zostawiając miejsce
między ciastkami.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C około 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia kilka minut po czym ostrożnie przenosimy na kratką. Pozostawiamy do całowitego ostudzenia.
Przepis z książki "Chocolate"