Wykonanie
Czekolada? Mniam! A suflety
czekoladowe chodziły za mną już dawno. To pierwszy przepis cukiernika ze strony kuchnialidla.pl, który przetestowałam.Już ze zdjęć można wywnioskować, że pomimo tego, że suflety należą chyba do najtrudniejszych deserów to u mnie wyszły bardzo fajnie. Oczywiście zanim zdążyłam zrobić zdjęcia to już trochę opadły. W smaku rewelacja.Niczym czekoladowa lawa
Składniki:125 g
czekolady deserowej Fin Carré90 g
masła Pilos + 1 łyżeczka (do posmarowania foremek)70 g
cukru pudru Sweet Family50 g
mąki Castello (450, tortowa)3
jajkaJajka –
żółtka i
białka – ubić bardzo dokładnie z
cukrem pudrem na bardzo puszystą masę.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać pokrojone na mniejsze kawałki
masło, a następnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli
wodnej. Do ubitych jaj wsypywać powoli
mąkę, delikatnie wymieszać trzepaczką, po czym dodać rozpuszczoną, ciepłą
czekoladę z
masłem. Małe foremki wysmarować rozpuszczonym
masłem i wypełnić przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i piec 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone suflety delikatnie wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło z ulubionymi
owocami lub posypane tartą
czekoladą albo
cukrem pudrem.