ßßß Cookit - przepis na Chocolate Kisses czyli ciasteczka czekoladowe

Chocolate Kisses czyli ciasteczka czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Te niewielkie ciasteczka są bardzo proste do zrobienia. Ciasto doskonale się lepi, więc kulki robi się błyskawicznie. Oba rodzaje ciasteczek maja delikatny posmak czekolady. Jedne białej, drugie deserowej. Są lekko półkruche, ale następnym razem spróbuję piec je w temp.180 i nieco krócej, bo choć pieczone tylko 10 minut, trochę mi się spody tych jasnych ciasteczek spiekły. Myślę, że krótsze pieczenie sprawi, że środki będą bardziej miękkie, jak przy brownies. Do kawy lub herbaty, jak znalazł.
Przepis z książki Hilaire Walden "The great big cookie book"
75 g czekolady deserowej, pokrojonej
75 g białej czekolady, pokrojonej
115 g masła
115 g drobnego cukru
2 jajka
225 g mąki
cukier puder do posypania
Umieszczamy każdą z czekolad w niewielkiej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia.
Ucieramy masło z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku.
Przesiewamy mąkę, dodajemy do masy maślano jajecznej i dokładnie mieszamy.
Dzielimy miksturę na pół i dodajemy do miseczek z czekoladami. Każdą czekoladę dokładnie mieszamy z masą. Gdy ciasto stanie się gładkie zawijamy w folię i umieszczamy na ok 1 godz. w lodówce.
Piekarnik nastawiamy na 190 st C i natłuszczamy dwie blaszki.
Z ciasta formujemy kulki. Umieszczamy je na natłuszczonych blachach i pieczemy ok 10-12 minut. Posypujemy cukrem pudrem i przenosimy na kratkę do wystygnięcia.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/02/chocolate-kisses-czyli-ciasteczka.html