ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe Leśne Runo

Ciasto czekoladowe Leśne Runo

nazwa

Wykonanie

Składniki
100 g masła + do posmarowania blaszki
200 g ciemnej czekolady
3 jajka
125 g mąki z pestek dyni* + do posypania po wierzchu
100 g białego drobnego cukru
* np. takiej firmy Szarłat, do dostania w sklepach z żywnością ekologiczną lub sklepach internetowych. Są to zmielone na proszek odtłuszczone pestki dyni.
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 22 x 18 cm posmarować masłem lub oliwą, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na kawałki i razem z połową (100 g) czekolady połamanej na kosteczki roztopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i dodać roztrzepane żółtka oraz mąkę z pestek dyni (lub zmielone migdały), wymieszać łyżką.
Białka ubić na pianę (piana ma być wilgotna, trochę lejąca, w połowie ubita). Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując, aż powstanie błyszcząca, biała i sztywna piana jak na bezę.
Do masy czekoladowej dodać 1/4 piany z białek i wymieszać na gładką masę. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec połączyć z posiekaną na kawałeczki czekoladą (100 g).
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut (ciasto podniesie się podczas pieczenia). Wyjąć z piekarnika i odstawić do zastygnięcia na około pół godziny (ciasto opadnie, skurczy się i miejscami popęka). Posypać mąką z pestek dyni.
Wskazówki
* Jeśli nie możemy kupić mąki dyniowej można spróbować użyć zmielonych (np. w młynku do kawy) pestek dyni - do środka ciasta będą idealne, ale ze względu na jaśniejszy zielony kolor nie będzie wyraźnego efektu "runa leśnego" na wierzchu ciasta. Można spróbować podprażyć pestki na patelni, być może nabiorą zielonego koloru.
Zamiast mąki dyniowej można użyć mąki migdałowej.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_czekoladowe_lesne_runo/przepis.html