Wykonanie
Składniki100 g
masła + do posmarowania blaszki200 g ciemnej
czekolady3
jajka125 g
mąki z pestek dyni* + do posypania po wierzchu100 g białego drobnego
cukru* np. takiej firmy Szarłat, do dostania w sklepach z żywnością ekologiczną lub sklepach internetowych. Są to zmielone na proszek odtłuszczone
pestki dyni.PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 22 x 18 cm posmarować
masłem lub
oliwą, wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić na kawałki i razem z połową (100 g)
czekolady połamanej na kosteczki roztopić w kąpieli
wodnej. Zdjąć z ognia i dodać roztrzepane
żółtka oraz
mąkę z pestek dyni (lub zmielone
migdały), wymieszać łyżką.
Białka ubić na pianę (piana ma być wilgotna, trochę lejąca, w połowie ubita). Następnie stopniowo dodawać
cukier cały czas miksując, aż powstanie błyszcząca, biała i sztywna piana jak na
bezę.Do masy czekoladowej dodać 1/4 piany z
białek i wymieszać na gładką masę. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec połączyć z posiekaną na kawałeczki
czekoladą (100 g).Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut (ciasto podniesie się podczas pieczenia). Wyjąć z piekarnika i odstawić do zastygnięcia na około pół godziny (ciasto opadnie, skurczy się i miejscami popęka). Posypać
mąką z pestek dyni.Wskazówki* Jeśli nie możemy kupić
mąki dyniowej można spróbować użyć zmielonych (np. w młynku do
kawy) pestek dyni - do środka ciasta będą idealne, ale ze względu na jaśniejszy zielony kolor nie będzie wyraźnego efektu "runa leśnego" na wierzchu ciasta. Można spróbować podprażyć pestki na patelni, być może nabiorą zielonego koloru.Zamiast
mąki dyniowej można użyć
mąki migdałowej.