Wykonanie
Ciasto "na szybko". Np. dla gosci w srodku tygodnia, gdy nie ma czasu na nic innego. Delikatna w smaku, łatwo się kruszy. Uzylam
cukru, w ktorym wczesniej przez kilka tygodni wylegiwaly się strąki
wanilii. Babka jest smaczna, zwłaszcza jak goście w drodze, a my mamy w domu tylko podstawowe składniki na ciasto. Źródlo: cincinSkładniki:- 4 małe jajka/3 naprawdę duże [użyłam 3 dużych wiejskich jaj]- 170g
cukru [można dać nawet mniej]*- 200 g
mąki ziemniaczanej- 200 g
masła- 1 lekko czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:Przygotować formę na babkę, bardzo dokładnie smarując ją tłuszczem i wysypując
tartą bułką. Moja jest karbowana i z kominkiem, ma ok 9 cm wysokości i 25-26 cm szerokości w najszerszym miejscu.
Jajka z
cukrem ubić na parze lub malutkim ogniu [ja wlozylam naczynie zaroodporne nad garnek z
wodą i ubijałam na parze], aż wyraźnie powiększą objętość i uzyskamy gęstą, jasną masę.Zdjąć z pary/ognia, ubijać jeszcze chwilę.Rozpuścić
masło i tym gorącym tłuszczem powoli zalewać
jaja z
cukrem, dalej ubijając.Przesiać
mąkę z proszkiem i delikatnie, ale dokładnie połączyć z jajeczno-
maślaną masą.Przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i natychmiast przykryć wierzch papierem (jednak tak, by nie dotykał ciasta). Piec ok. 1 godziny [u mnie bylo to ok. 40 minut] - sprawdzać patyczkiem.Najlepiej wyjmować z blachy letnią babę.Polukrować/polać
czekoladą lub posypać
cukrem pudrem.W prodiżu - piec 45/50 minut.UWAGI:*W oryginale jest 200g
cukru, za pierwszym tyle użyłam, ale było bardzo słodkie. Za drugim razem dałam 170g
cukru i nadal jest bardzo słodkie, proponuję zatem dać jeszcze mniej. I serwować z gorzką
herbatą...