ßßß Cookit - przepis na Babka parzona, bez drożdży, bardzo delikatna

Babka parzona, bez drożdży, bardzo delikatna

nazwa

Wykonanie

Ciasto "na szybko". Np. dla gosci w srodku tygodnia, gdy nie ma czasu na nic innego. Delikatna w smaku, łatwo się kruszy. Uzylam cukru, w ktorym wczesniej przez kilka tygodni wylegiwaly się strąki wanilii. Babka jest smaczna, zwłaszcza jak goście w drodze, a my mamy w domu tylko podstawowe składniki na ciasto. Źródlo: cincin
Składniki:
- 4 małe jajka/3 naprawdę duże [użyłam 3 dużych wiejskich jaj]
- 170g cukru [można dać nawet mniej]*
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Przygotować formę na babkę, bardzo dokładnie smarując ją tłuszczem i wysypując tartą bułką. Moja jest karbowana i z kominkiem, ma ok 9 cm wysokości i 25-26 cm szerokości w najszerszym miejscu.
Jajka z cukrem ubić na parze lub malutkim ogniu [ja wlozylam naczynie zaroodporne nad garnek z wodą i ubijałam na parze], aż wyraźnie powiększą objętość i uzyskamy gęstą, jasną masę.
Zdjąć z pary/ognia, ubijać jeszcze chwilę.
Rozpuścić masło i tym gorącym tłuszczem powoli zalewać jaja z cukrem, dalej ubijając.
Przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie, ale dokładnie połączyć z jajeczno-maślaną masą.
Przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i natychmiast przykryć wierzch papierem (jednak tak, by nie dotykał ciasta). Piec ok. 1 godziny [u mnie bylo to ok. 40 minut] - sprawdzać patyczkiem.
Najlepiej wyjmować z blachy letnią babę.
Polukrować/polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
W prodiżu - piec 45/50 minut.
UWAGI:
*W oryginale jest 200g cukru, za pierwszym tyle użyłam, ale było bardzo słodkie. Za drugim razem dałam 170g cukru i nadal jest bardzo słodkie, proponuję zatem dać jeszcze mniej. I serwować z gorzką herbatą...
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/02/babka-parzona-bez-drozdzy-bardzo.html