ßßß Cookit - przepis na Noworoczne ciasto czekoladowe i tapety

Noworoczne ciasto czekoladowe i tapety

nazwa

Wykonanie

Jak byłam mała, zawsze, gdy przyjeżdżała do nas Babcia, czytała mi Martynkę . Męczyłam ją jedną książką w kółko i choć znałam wszystkie historyjki na pamięć, cały czas miałam dokładnie taką samą radochę z ich słuchania. Niedawno w Empiku przeglądałam sobie książki kucharskie dla dzieci i trafiłam na Kuchnię Martynki . Chodziłam z nią po sklepie i prawie piszczałam z radości denerwując G :) ale jej nie kupiłam... Za to G. kupił mi ją na imieniny :D Znowu cieszyłam się jak dziecko :) Bo dla mnie to bardzo sentymentalny prezent. Bardzo chętnie wypróbuję wszystkie przepisy z książki :) No to zaczynamy od początku, akurat na czasie ;) Pyszne ciasto czekoladowe. Nie za słodkie, niewyrastające zbytnio, z lekką pomarańczową nutką. Idealne po wszystkich świątecznych słodkościach. Ja upiekłam dwa i jedno - ozdobione, biorę ze sobą na imprezę sylwestrową :)
składniki na tortownicę 20-22cm (u mnie 24 ;) :
- 200g gorzkiej czekolady 60% (u mnie deserowa)
- 125g cukru pudru
- 125g masła
- 100g mąki
- 50g tartych migdałów
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 50g orzeszków pinii (u mnie migdały w słupkach)
- 1 biała czekolada do ozdoby
Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Czekoladę rozpuścić w dużej misce w kąpieli wodnej razem z masłem, następnie zdjąć z ognia, dodać żółtka i dokładnie wymieszać wszystko trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dosypać 80g cukru pudru, mąkę, migdały, orzechy i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać łyżką. Resztę cukru pudru wsypywać stopniowo do białek, ubijając na sztywną pianę. Delikatnie przekładać do ciasta, wymieszać delikatnie, ale szybko łyżką. Tortownicę wysmarować tłuszczem i podsypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piekarnik rozgrzać do 190°C i piec ciasto przez 30-35 minut.
Ciasto wyjąć i ostudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Można nią po prostu polać ciasto lub zrobić wzorki.
źródło: " Kuchnia Martynki - najlepsze przepisy " wyd. Papilon
~ ~ ~
Wspominałam na facebooku, że mam dla Was niespodziankę. Otóż od nowego roku będą się pojawiać na blogu tapety do ściągnięcia robione przez G. :) Znajdziecie je TUTAJ
A tak wygląda pierwsza tapeta, na styczeń 2012:
Szczęśliwego
Nowego Roku!
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/12/Noworoczne-ciasto-czekoladowe-i-tapety.html