ßßß Cookit - przepis na Biała beza

Biała beza

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
białka 8 sztuk
cukier 500 gramów
śmietana kremowa 400 mililitrów
cukier puder 50 gramów
cukier waniliowy 0,5 sztuk
skórka z pomarańczy - otarta 1 sztuk
żelatyna 3 łyżek deserowych
Wykonanie:
Ubić białka na sztywną pianę. Powoli wsypując cukier ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Na dwóch podłużnych blachach wyłożonych pergaminem rozsmarować masę bezową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszyć 25 minut. Potem wyjąć blachy i pozostawić na nich bezy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na końcu dodać skórkę z pomarańczy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu i połączyć z ubitą masą śmietanową. Ostrożnie zdjąć z blachy upieczone bezy. Jeden kawałek położyć na paterze i rozsmarować na nim masę śmietanową, a drugim przykryć lekko dociskając. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem pokroić bezę w poprzek na kawałki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7096/Biala-beza