Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
białka 8 sztuk
cukier 500 gramów
śmietana kremowa 400 mililitrów
cukier puder 50 gramów
cukier waniliowy 0,5 sztukskórka z
pomarańczy - otarta 1 sztuk
żelatyna 3 łyżek deserowychWykonanie:Ubić
białka na sztywną pianę. Powoli wsypując
cukier ubijać, aż piana będzie lśniąca, a
cukier się rozpuści. Na dwóch podłużnych blachach wyłożonych pergaminem rozsmarować masę
bezową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszyć 25 minut.
Potem wyjąć blachy i pozostawić na nich
bezy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, na końcu dodać skórkę z
pomarańczy.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej
wody i rozpuścić na małym ogniu i połączyć z ubitą masą
śmietanową. Ostrożnie zdjąć z blachy upieczone
bezy. Jeden kawałek położyć na paterze i rozsmarować na nim masę
śmietanową, a drugim przykryć lekko dociskając. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem pokroić
bezę w poprzek na kawałki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: