Wykonanie
Deser jakże prosty i smaczny.Wielu z Was na pewno znany - czy z wykonywania go w domu czy z restauracji.Przyznaje się bez bicia , ze tak jak dawniej nie byłam łasuchem na
słodycze , tak od jakiś dwóch lat uwielbiam je ponad wszystko - waga niestety tez - 6 kg do przodu : / Mimo to , nie potrafię sobie odmówić ....:)Składniki :1/4 szklanki
wody .3,5 łyżeczki
żelatyny.3,25 szklanki
śmietany ( 30 % )1/4 szklanki
cukru pudru .1
laska wanilii lub dwa opakowania
cukru waniliowego.5 łyżek stołowych
cukru.1 opakowanie
wiśni mrożonych .Przygotowanie :
Żelatynę zalej zimna
woda , odstaw na 5 min żeby napęczniała.
Śmietanę wlej do rondla , dodaj
cukier puder i rozkrojona na pół
wanilie. Podgrzewaj 5 min na małym ogniu - nie może zacząć wrzeć !Dodaj napęczniała
żelatynę , podgrzewaj dalej wciąż mieszając - ok 3 min.Wyjmujemy
wanilie , zawartość rondla rozlewamy do szklanek lub foremek . Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej . Wstawiamy do lodówki na 4 - 6 godzin.
Wiśnie posyp
cukrem , zagotuj i ostudź.Zamiast
wiśni można użyć
malin lub
jagód . Można tez pobawić się
cukrem żelującym i zagotować z nim
wiśnie.Opcji jest wiele - smacznego :)