ßßß Cookit - przepis na Prawdziwy cukier waniliowy | do-eat-yourself.pl

Prawdziwy cukier waniliowy | do-eat-yourself.pl

nazwa

Wykonanie

mar 27th Prawdziwy cukier waniliowy
Do domowych wypieków i deserów często dodajemy cukier wanilinowy i zdążyliśmy się do niego przez wiele lat niebytności na rynku wanilii tak przyzwyczaić, że często słowo „waniliowy” kojarzy nam się właśnie ze smakiem waniliny.
Teraz możemy już wprowadzić do swojej kuchni, ciast i deserów aromat prawdziwej wanilii i przygotować sobie w prosty i ekonomiczny sposób w domu prawdziwy cukier waniliowy.
A zrobimy to używając:
- 500g cukru lub cukru pudru,
– jednej pełnej lub 2-3 pustych lasek wanilii.
Do szczelnego słoika lub innego pojemnika wsypujemy cukier. Pełną wanilię rozcinamy wzdłuż na dwa płaty i nożem wyskrobujemy znajdujące się w niej bardzo aromatyczne ziarenka, dodajemy je do cukru, a pustą już wanilię kroimy na kawałki ok 2 cm długości i również wkładamy do słoika. Wszystko mieszamy, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie, aby cukier nabrał intensywnego aromatu.
Gdy z biegiem czasu będzie nam ubywało cukru, możemy go uzupełniać stopniowo dosypując świeży w niewielkich ilościach, a co jakiś czas dorzucić „pustą”, zużytą do innych celów wanilię.
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=266