Wykonanie
Dziś polecam kolejne ptasie mleczko. Tak, wiem, dodałam już taki przepis, a nawet dwa, ale ten różni się od poprzednich. Sami sprawdźcie :D
Składniki:7 i 1/2 łyżki
żelatyny5
białek2 opakowania
cukru waniliowego1/2 litra
śmietany kremówki1
cytryna1/2
pomarańczy1/3 szklanki
cukru pudru2 i 1/2 tabliczki
czekoladyWykonanie:
Białka ubić z
cukrem waniliowym.
Owoce sparzyć, wycisnąć z nich sok.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem, dodać sok z
owoców i wymieszać.
Żelatynę namoczyć i rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.
Śmietanę delikatnie połączyć z
białkami, wlać ostrożnie
żelatynę, przelać do płaskiej formy i odstawić do całkowitego stężenia ( ok 2 godz) Masę wyjąć, kroić
ostrym nożem na małe 2-3 cm prostokąty lub wycinać foremką.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, zanurzać w niej pianki i odstawić na kratkę, aby nadmiar
czekolady spłynął.Ja poszłam troszkę na łatwiznę i zamiast pobawić się trochę z tą polewą, po prostu wylałam masę na
biszkopty i całość polałam polewą- też bardzo dobre.