Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
schab środkowy bez kości 1 kilogramów
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
majeranek 2 łyżek deserowych
śliwki suszone 100 gramów
miód 2 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
wino wytrawne białe 0,5 szklanek
smalec 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyty, osuszony
schab skropić
sokiem z cytryny, natrzeć
solą,
pieprzem i połową
majeranku, owinąć folią aluminiową, zostawić na 3,5h w chłodnym miejscu. Wyjąc z folii, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym
smalcu, przełożyć do rondla, skropić częścią
wina, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.Umyte
śliwki zalać
wodą, zostawić na kilka minut, po czym krótko obgotować. Oczyszczoną
cebulę drobno posiekać.Po 20 minutach pieczenia
schab posypać
cebulą, obłożyć
śliwkami, skropić
wodą, w której się moczyły oraz resztą
wina, przykryć i piec 45 minut. Miękkie
mięso wyjąć, przestudzić, pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym półmisku. Do sosu dodać łyżeczkę
majeranku,
miód i
pieprz, zagotować i przetrzeć przez sito. Tym sosem polać
mięso i wstawić je jeszcze na chwilę do nagrzanego piekarnika. Podawać z kluskami śląskimi lub pieczonymi
ziemniakami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: