ßßß Cookit - przepis na Schab po staropolsku

Schab po staropolsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
schab środkowy bez kości 1 kilogramów
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
majeranek 2 łyżek deserowych
śliwki suszone 100 gramów
miód 2 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
wino wytrawne białe 0,5 szklanek
smalec 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyty, osuszony schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku, owinąć folią aluminiową, zostawić na 3,5h w chłodnym miejscu. Wyjąc z folii, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla, skropić częścią wina, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Umyte śliwki zalać wodą, zostawić na kilka minut, po czym krótko obgotować. Oczyszczoną cebulę drobno posiekać.
Po 20 minutach pieczenia schab posypać cebulą, obłożyć śliwkami, skropić wodą, w której się moczyły oraz resztą wina, przykryć i piec 45 minut. Miękkie mięso wyjąć, przestudzić, pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym półmisku. Do sosu dodać łyżeczkę majeranku, miód i pieprz, zagotować i przetrzeć przez sito. Tym sosem polać mięso i wstawić je jeszcze na chwilę do nagrzanego piekarnika. Podawać z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5469/Schab-po-staropolsku