ßßß Cookit - przepis na Warmińskie czarne żeberka

Warmińskie czarne żeberka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 1,5 kilogramów
śliwki suszone 500 gramów
cebula 2 sztuk
cząber suszony 1 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
smalec 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte śliwki zalać przegotowaną wodą i zostawić na noc. umyte, osuszone żeberka natrzeć solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropić sokiem z cytryny i zostawić na jedną godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni rozgrzać smalec, zrumienić żeberka z obu stron, przełożyć do rondla, a na smalcu zeszklić pokrojoną w plasterki cebulę, po czym ułożyć ją na żeberkach, przykryć wymoczonymi śliwkami, zalać wodą, w której się moczyły, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 1h, odkryć i lekko odparować. Podawać z kładzionymi kluskami lub tłuczonymi ziemniakami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5901/Warminskie-czarne-zeberka