Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 1,5 kilogramów
śliwki suszone 500 gramów
cebula 2 sztukcząber suszony 1 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
smalec 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte
śliwki zalać przegotowaną
wodą i zostawić na noc. umyte, osuszone
żeberka natrzeć
solą,
pieprzem, cząbrem,
papryką, skropić
sokiem z cytryny i zostawić na jedną godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni rozgrzać
smalec, zrumienić
żeberka z obu stron, przełożyć do rondla, a na
smalcu zeszklić pokrojoną w plasterki
cebulę, po czym ułożyć ją na żeberkach, przykryć wymoczonymi
śliwkami, zalać
wodą, w której się moczyły, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 1h, odkryć i lekko odparować. Podawać z kładzionymi kluskami lub tłuczonymi
ziemniakami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: