ßßß Cookit - przepis na Wieprzowe żeberka w pomidorowym sosie

Wieprzowe żeberka w pomidorowym sosie

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Wieprzowe żeberka w pomidorowym sosie podaję z kluskami śląskimi, bo według mnie tak smakują najlepiej. Żeberka ze względu na krótkie włókna i rozdzielone cienką warstwą tłuszczu mięso, po przyrządzeniu smakują wyjątkowo dobrze.
Porcja dla 5-6 osób
Składniki:
1½ kg wieprzowych żeberek
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka (50 g) smalcu
2 duże cebule
1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
1 płaska łyżeczka mielonej, wędzonej, ostrej papryki
2 czubate łyżeczki mielonej, wędzonej, łagodnej papryki
½ litra pomidorowego przecieru (passaty)
sól do smaku
kluski śląskie
Sposób przygotowania:
Żeberka opłukać zimną wodą, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski po jednym żeberku.
Mięso oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać smalec.
Żeberka obsmażyć z każdej strony, przełożyć do garnka (podgrzewać pod garnkiem minimalnym ogniem).
W tym czasie cebule obrać i posiekać na drobną kosteczkę.
Gdy wszystkie kawałki żeberek będą usmażone, na pozostałym na patelni smalcu zrumienić cebulkę.
Do zrumienionej cebulki dodać mielone ziele angielskie, kminek i obie papryki, wymieszać i zalać przecierem.
Takim sosem zalać żeberka, zwiększyć temperaturę podgrzewania i powoli zagotować.
Potrawę delikatnie gotować przez około 1½ godziny.
W tym czasie przygotować kluski śląskie . Przed podaniem spróbować sos i ewentualnie go dosolić. Wieprzowe żeberka w pomidorowym sosie najlepiej smakują podawane na gorąco, w dniu przygotowania.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/09/wieprzowe-zeberka-pomidorowym-sosie