Wykonanie
Poziom trudności
Wieprzowe żeberka w
pomidorowym sosie podaję z kluskami śląskimi, bo według mnie tak smakują najlepiej.
Żeberka ze względu na krótkie włókna i rozdzielone cienką warstwą tłuszczu
mięso, po przyrządzeniu smakują wyjątkowo dobrze.Porcja dla 5-6 osóbSkładniki:1½ kg
wieprzowych żebereksól, świeżo zmielony
pieprz1 łyżka (50 g)
smalcu2 duże
cebule1 płaska łyżeczka mielonego
ziela angielskiego1 płaska łyżeczka mielonego
kminku1 płaska łyżeczka mielonej, wędzonej,
ostrej papryki2 czubate łyżeczki mielonej, wędzonej, łagodnej
papryki½ litra
pomidorowego przecieru (passaty)
sól do smakukluski śląskieSposób przygotowania:
Żeberka opłukać zimną
wodą, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski po jednym
żeberku.
Mięso oprószyć
solą i
pieprzem.
Na patelni rozgrzać
smalec.
Żeberka obsmażyć z każdej strony, przełożyć do garnka (podgrzewać pod garnkiem minimalnym ogniem).
W tym czasie
cebule obrać i posiekać na drobną kosteczkę.
Gdy wszystkie kawałki
żeberek będą usmażone, na pozostałym na patelni
smalcu zrumienić
cebulkę.
Do zrumienionej
cebulki dodać mielone
ziele angielskie,
kminek i obie
papryki, wymieszać i zalać przecierem.
Takim sosem zalać
żeberka, zwiększyć temperaturę podgrzewania i powoli zagotować.
Potrawę delikatnie gotować przez około 1½ godziny.
W tym czasie przygotować kluski śląskie . Przed podaniem spróbować sos i ewentualnie go dosolić.
Wieprzowe żeberka w
pomidorowym sosie najlepiej smakują podawane na gorąco, w dniu przygotowania.
Smacznego!