Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
golonki wieprzowe 2 sztuk
smalec 2 łyżek stołowych
natka pietruszki 0,5 pęczek
cebula 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
kminek 2 łyżek deserowych
papryka mielona słodka 1 łyżek deserowych
piwo ciemne 250 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Przerąbać
golonki, umyć, osuszyć, natrzeć
pieprzem,
sola oraz
papryką. oczyszczoną
cebule pokroić w kostkę, a
czosnek posiekać. Oderwać umyte, osuszone listki
natki. W brytfannie rozgrzać
smalec, wrzucić
cebulę,
czosnek,
kminek oraz
natkę. Włożyć
golonki, wlać odrobinę
wody. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny w 160 stopniach, polewając od czasu do czasu wytwarzającym się sosem. Zdjąć pokrywkę, naciąć skórkę
golonki w kratkę i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Piec jeszcze 30 minut polewając
piwem.Sos można odtłuścić, przetrzeć przez sito i zagotować. Ewentualnie dolać
piwa, przyprawić
solą oraz
pieprzem.
Mięso wyluzować, podawać z sosem piwnym i
kapustą z
grochem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: