ßßß Cookit - przepis na Chrupiąca golonka z sosem piwnym.

Chrupiąca golonka z sosem piwnym.

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
golonki wieprzowe 2 sztuk
smalec 2 łyżek stołowych
natka pietruszki 0,5 pęczek
cebula 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
kminek 2 łyżek deserowych
papryka mielona słodka 1 łyżek deserowych
piwo ciemne 250 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Przerąbać golonki, umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem, sola oraz papryką. oczyszczoną cebule pokroić w kostkę, a czosnek posiekać. Oderwać umyte, osuszone listki natki. W brytfannie rozgrzać smalec, wrzucić cebulę, czosnek, kminek oraz natkę. Włożyć golonki, wlać odrobinę wody. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny w 160 stopniach, polewając od czasu do czasu wytwarzającym się sosem. Zdjąć pokrywkę, naciąć skórkę golonki w kratkę i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Piec jeszcze 30 minut polewając piwem.
Sos można odtłuścić, przetrzeć przez sito i zagotować. Ewentualnie dolać piwa, przyprawić solą oraz pieprzem. Mięso wyluzować, podawać z sosem piwnym i kapustą z grochem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9971/Chrupiaca-golonka-z-sosem-piwnym