Wykonanie
Tym razem zrobiłam
golonko pieczone, a właściwie confit- wyśmienite, rozpływa się w ustach.Składniki:-
golonko wieprzowe tylne-
sól,
pieprz-
kmin rzymski- 1 łyżka-
papryka czerwona- 1 łyżeczka-
ziele angielskie- 5 ziaren-
liść laurowy- 3 szt-3 ząbki
czosnku-3 duże
cebule-pół kostki
smalcu lub
oleju-1/2 szklanki
olejuWykonanie:
Golonko dokładnie czyścimy, płuczemy.Do
oleju dodajemy wszystkie
przyprawy, mieszamy i dokładnie nacieramy
golonko.Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Smalec rozgrzewamy na patelni i obsmażamy
golonko na rumiano z każdej strony.Następnie zlewamy tłuszcz z pieczenia do gęsiarki, wkładamy
golonko, posypujemy
cebulą pokrojoną w wiórka, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 100 st.
Golonko pieczemy w zależności od wielkości ok.4 godzin na wolnym ogniu.
Mięso od czasu do czasu podlewamy sosem i obracamy.