ßßß Cookit - przepis na Golonko pieczone

Golonko pieczone

nazwa

Wykonanie

Tym razem zrobiłam golonko pieczone, a właściwie confit- wyśmienite, rozpływa się w ustach.
Składniki:
-golonko wieprzowe tylne
-sól, pieprz
-kmin rzymski- 1 łyżka
-papryka czerwona- 1 łyżeczka
-ziele angielskie- 5 ziaren
-liść laurowy- 3 szt
-3 ząbki czosnku
-3 duże cebule
-pół kostki smalcu lub oleju
-1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
Golonko dokładnie czyścimy, płuczemy.
Do oleju dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dokładnie nacieramy golonko.
Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Smalec rozgrzewamy na patelni i obsmażamy golonko na rumiano z każdej strony.
Następnie zlewamy tłuszcz z pieczenia do gęsiarki, wkładamy golonko, posypujemy cebulą pokrojoną w wiórka, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 100 st.
Golonko pieczemy w zależności od wielkości ok.4 godzin na wolnym ogniu. Mięso od czasu do czasu podlewamy sosem i obracamy.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.wordpress.com/2016/02/20/golonko-pieczone